Léto pomalu končí a nastupuje září a společně s ním sezóna dýní. Klasický americký dýňový koláč už jsem jednou dělala a byl výborný. Letos jsem z dýně chtěla zkusit něco neobvyklého a chuťově zajímavého. Shodou okolností jsem narazila na soutěž od Foodparade, které se nemůžu neúčastnit a kde je úkolem soutěžících připravit originální recept, jehož základní surovinou bude dýně.
Inspirovala jsem se receptem na Runebergtorttu, který jsem pekla minulý měsíc. Chuťově byly dortíky výborné, mj. okořeněné kardamonem, který se přidává i do dýňového koláče. Upravila jsem původní recept a doplnila ho o dýni. Ačkoliv je to můj vymyšlený recpet, zařadila jsem ho pod USA, protože odtud pochází dýňové koláče i brusinky. K USA se určitě ještě vrátím, je spoustu receptů, které chci ještě vyzkoušet.
Musím se pochválit, jak se mi to podařilo vymyslet, tenhle výtvor se okamžitě řadí mezi top dezerty. Má úžasnou strukturu, je heboučký a rozplývá se na jazyku. Kořeněný je tak akorát a v kombinaci s brusinkami v rumu a pomerančovým krémovým sýrem tvoří výborný osvěžující dezert. Best cake ever!
Dýňovo-pomerančové kostky s opilými brusinkami a krémovým sýrem
Na těsto:
Na těsto:
1/2 hrnečku másla (113g)
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 hrnku hnědého cukru
1 hrnek mletých zázvorových sušenek (125g)
3/4 hrnku jemně mletých mandlí (60g)
3 vejce, pokojové teploty
1 hrnek dýňového pyré
1/2 hrnku šťávy z pomeranče
1/4 hrnku plnotučného mléka
2 lžičky strouhané pomerančové kůry
2 hrnky hladké mouky (240g)
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mletého kardamonu
1 lžička sody
1 lžička soli
1 lžička madlového aroma
2 lžíce tmavé melasy
1. Troubu předehřejme na 180°C. Plech o rozměru 28x28 cm vyložíme pečícím papírem.
2. V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, kardamon, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
3. V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
4. Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme dokud se hmota hezky nespojí.
5. Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme. Poté zašleháme dýňové pyré.
6. Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
7. Těsto dáme na plech a povrch uhladíme.
8. Dáme péct na cca 30 minut. Že je koláč hotový poznáme tak, že ho propíchneme špejlí a když se těsto na špejli nelepí, je upečený. Vyndáme z trouby a propícháme špejlí na více místech.
Zatímco koláč chladne, připravíme sirup:
1 lžíce cukru
4 lžíce vody
1 panák rumu
1. V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidáme alkohol a promícháme.
3. Koláč pomocí mašlovačky pokapeme sirupem.
Brusinková omáčka:
1/4 hrnečku šťávy z pomeranče
1 lžíce kukuřičného škrobu
100g sušených brusinek naložených v rumu
2 lžíce cukru krystal
1. V kastrůlku zahřejeme brusinky s cukrem a džusem.
2. Za stálého míchání přivedeme k varu. Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a přidáme k brusinkám.
4. Vaříme cca 5 minut, poté odstraníme z tepla a necháme vychladit.
Zatímco koláč a brusinková omáčka chladne, připravíme krém:
125g krémového sýra philadelphia
100g zakysané smetany
2 lžíce šťávy z pomeranče
4 lžic moučkového cukru
1. Sýr a zakysanou smetanu spolu s cukrem a pomerančovou šťávou ušleháme dohladka.
2. Přendáme do trezírovacího sáčku. Dáme do lednice dokud koláč nevychladne.
Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a ozdobíme krémem a brusinkami.
Summer is almost over and soon is September and pumpkin season. I baked once before classical american pumpkin pie and it was amazing. This time I wanted to try somenting unusual and with interesting flavour. Coincidentally, I ran into competition from Foodparade, where the task is to prepare original recipe whose main ingredient is pumpkin.
I was inspired by a recipe for Runebergtorttu that I baked last month. It was delicious, spiced with cardamom, that is usually added to the pumpkin pie. I modified the original recipe and added a pumpkin. Although this is my invented recipe, I put it under the USA flag, because here comes pumpkin pies from. I will definitely come back to USA, because there are plenty of recipes that I still want to try.
I must commend how I managed to figure out this recipe. It become immediately one of the my top desserts. It has an amazing structure, it is very soft and melts on the tongue. Spicy is just right and in combination with cranberries in rum and orange cream cheese forms excellent refreshing dessert. Best cake ever!
Pumpkin orange bar with drunk cranberries and cream cheese
2. In a large bowl, combine flour, ground ginger snaps, ground almonds, baking powder, baking soda, salt, orange zest, and cardamom. Whisk to mix. Set aside.
3. In a measuring cup, stir and combine milk, orange juice, and almond extract. Set aside.
4. Place butter, sugar, and brown sugar in a mixing bowl. Cream on medium low for about 4-5 minutes.
5. Add molasses to the butter mixture and cream until fully incorporated. Make sure to scrap down the sides if necessary.
6. Add eggs one at a time to the butter mixture, mixing thoroughly to incorporate each egg between each addition.
7. Gradually add the dry ingredients (flour mix) and wet ingredients (milk mix) to the butter in three stages--dry followed by wet followed by dry followed by wet, etc. Mix until thoroughly combined.
8. Spread the batter on a baking sheet. Use aspatulato smooth the top of the batter.
9. Bake for 30 minutes until a toothpick removed from the center of the cake comes out clean. Remove from oven and let cool for 10-15 minutes before removing from molds. Then glaze with...
Syrup:
1. Place sugar and water in a heat-proof measuring glass.
2. Heat the sugar and water in the microwave on high for a minute and a half. Stir until sugar is dissolved.
(or, Heat in a pot on the stovetop until sugar dissolves.)
3. Add alcohol and stir into the syrup.
4. When the cake is unmolded, poke the tops with a few small holes. Use a pastry brush to brush the syrup on the top of the cake.
While the cake and cranberry topping is cooling, prepare cream cheese:
125g cream cheese Philadelphia
100g sour cream
2 tsp freh orange juice
4 tsp powdered sugar
1. Cream cheese and sour cream whisk with sugar and orange juice until smoot and fluffy.
2. Transfer cream to decorating bag. Put in the refrigerator until the cake is cool and ready for decorating.
Cut cake into cubes and decorate with cream and cranberries.
I was inspired by a recipe for Runebergtorttu that I baked last month. It was delicious, spiced with cardamom, that is usually added to the pumpkin pie. I modified the original recipe and added a pumpkin. Although this is my invented recipe, I put it under the USA flag, because here comes pumpkin pies from. I will definitely come back to USA, because there are plenty of recipes that I still want to try.
I must commend how I managed to figure out this recipe. It become immediately one of the my top desserts. It has an amazing structure, it is very soft and melts on the tongue. Spicy is just right and in combination with cranberries in rum and orange cream cheese forms excellent refreshing dessert. Best cake ever!
Pumpkin orange bar with drunk cranberries and cream cheese
Dough:
1/2 cup butter (113g)
1/2 cup caster sugar
1/2 cup brown sugar
1 cup ground ginger snaps (125g)
3/4 cup ground almonds (60g)
3 eggs, room temperature
1 cup pumpkin puree
1/2 cup orange juice
1/4 cup full fat milk
2 teaspoons orange zest
2 cups all purpose flour (240g)
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon ground cardamon
1 teaspoon ground cardamon
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 teaspoon almond extract
1. Preheat oven to 350 degrees F. Line 28 x 28cm baking sheet with parchment. Set aside.2. In a large bowl, combine flour, ground ginger snaps, ground almonds, baking powder, baking soda, salt, orange zest, and cardamom. Whisk to mix. Set aside.
3. In a measuring cup, stir and combine milk, orange juice, and almond extract. Set aside.
4. Place butter, sugar, and brown sugar in a mixing bowl. Cream on medium low for about 4-5 minutes.
5. Add molasses to the butter mixture and cream until fully incorporated. Make sure to scrap down the sides if necessary.
6. Add eggs one at a time to the butter mixture, mixing thoroughly to incorporate each egg between each addition.
7. Gradually add the dry ingredients (flour mix) and wet ingredients (milk mix) to the butter in three stages--dry followed by wet followed by dry followed by wet, etc. Mix until thoroughly combined.
8. Spread the batter on a baking sheet. Use aspatulato smooth the top of the batter.
9. Bake for 30 minutes until a toothpick removed from the center of the cake comes out clean. Remove from oven and let cool for 10-15 minutes before removing from molds. Then glaze with...
Syrup:
1 tablespoon caster sugar
4 tbs water
1 rum shot
2. Heat the sugar and water in the microwave on high for a minute and a half. Stir until sugar is dissolved.
(or, Heat in a pot on the stovetop until sugar dissolves.)
3. Add alcohol and stir into the syrup.
4. When the cake is unmolded, poke the tops with a few small holes. Use a pastry brush to brush the syrup on the top of the cake.
Cranberry topping:
1/4 cup orange juice
1 tsp constarch
100g dried cranberries marinated in rum
2 tsp caster sugar
1. In a pot heat cranberries with orange juice and sugar.
2. Stirring constantly bring to boil. Cornstarch mix with cold water and then add to cranberries.
4. Cook for 5 minutes, then remove from heat and let it cool.
While the cake and cranberry topping is cooling, prepare cream cheese:
125g cream cheese Philadelphia
100g sour cream
2 tsp freh orange juice
4 tsp powdered sugar
1. Cream cheese and sour cream whisk with sugar and orange juice until smoot and fluffy.
2. Transfer cream to decorating bag. Put in the refrigerator until the cake is cool and ready for decorating.
Cut cake into cubes and decorate with cream and cranberries.
Krásný recept, právě zvažuji co s dýní na sladko :-) a odrazovali mě komentáře, že klasické dýňový koláč nemusí chutnat všem a že je dost specifický co se chutě týče. :-) Děkuji za inspiraci a chuť do toho jít :-) Krásný cupcakes design, přidávám do sledovaných a ráda Tě uvidím i na svém blogu: www.travelbookandcookbook.blogspot.com :-)
ReplyDeleteNyní jsem ochutnala přímo od paní kuchařky Ivet. Dortík byl tak lehoučký, nadýchaný a akorát sladký. Úplně jsem cítila marcipán. Prostě výborný. Mňam. Helčas Muhehe
ReplyDelete