A tenhle dort jsem se chystala už dlouho. Jeho realizaci jsem pořád přesouvala na další vhodnou příležitost a když jsem se dozvěděla o soutěži Dort na obálku od časopisu Apetit, bylo hned jasné, s jakým dortem se přihlásím. Výsledky soutěže ještě nejsou známy, tak mi držte palce! :-)
Tenhle dort měla na svatbě švédská princezna Victorie. Jakmile jsem viděla fotku dortu na řezu, bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. No posuďte sami:
Recept jsem našla na blogu o současných monarchiích a trochu jsem ho poupravila.
Dort se skládá z několika vrstev, které jsou poskládané následovně:
- Korpus z kukuřičných lupínků
- Šlehačková pěna
- Mandlový korpus
- Marcipán
- Šlehačková pěna
- Jahody
- Marcipán
- Šlehačková pěna
Korpus z kukuřičných lupínků
- 70 g kukuřičných lupínků (jemně rozdrcené)
- 20 g másla
- 30 g čokolády
- 2 lžíce medu
Rozpuštěnou čokoládu, máslo a med přidáme ke kukuřičným lupínkům a pořádně promícháme. Menší dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naneseme na něj hmotu z kukuřičných lupínků. Dáme ztuhnout do lednice.
Jahodová vrstva
- 250 g jahod
- 2 lžíce cukru
Jahody rozmačkáme s cukrem, přendáme je do menší dortové formy vyložené alobalem a dáme zmrazit.
Mandlový korpus
- 70 g polohrubé mouky
- 90 g moučkového cukru
- 40 g mandlové mouky
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce
- 2 lžíce studené vody
- 2 lžíce horké vody
- 4 g prášku do pečiva
Z bílků a studené vody ušleháme tuhý sníh. V další míse ušleháme žloutky s horkou vodu a do ušlehané hmoty nakonec přišleháme olej. Sníh jemně vmícháme do ušlehaných žloutků, poté vmícháme prosáté mouky a prášek do pečiva. Těsto dáme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme v přehřáté troubě na 180°C po dobu cca 20 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout. Korpus by neměl být příliš vysoký, před sestavením dortu jej seřízněte na požadovanou tloušťku.
Marcipánová vrstva
- 150 g marcipánu
Marcipán rozdělíme na dvě části, jedu větší, jednu menší. Každou část vyválíme na placku o průměru menší dortové formy (jedna placka bude nižší, druhá vyšší).
Pěna ze sektu
- 750 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200 ml sektu
- 2 balíčky plátkové želatiny
- 10 lžic vody
Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha, poté přimícháme sekt. Želatinu dáme do kastrůlku a přidáme cca 10 lžic vody. Necháme 10 min. nabobtnat a poté zahříváme do rozpuštění (pozor, želatinu nevaříme). Do rozpuštěné želatiny ihned přimícháme dvě lžíce ušlehané šlehačky, rozmícháme a směs vmícháme zpět do šlehačky.
Jakmile máme připravené všechny části, můžeme dort sestavit. Připravíme si větší dortovou formu, po jejím obvodu dáme pruh pečícího papíru. Na dno formy dáme doprostřed první vrstvu - korpus z kukuřičných lupínků, na něj nalijeme část šlehačkové pěny, poté dáme mandlový korpus, na něj kruh silnějšího marcipánu, poté opět šlehačkovou pěnu. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice, poté přidáme další vrstvu – mražené jahody, na ně kruh marcipánu, poté nahoru dáme zbytek krému. Hotový dort dáme do lednice a chladíme několik hodin, ideálně přes noc.
Dort ozdobíme dle vlastní fantazie. Já jsem použila čerstvé jahody, maliny, sněhové pusinky a fondán. Pokud se ale ke zdobení dortu rozhodnete použít fondán, doporučuji před tím dort potřít bílou čokoládou, neboť na šlehačkovém krému se fondán rozpouští. Pokud nechcete celý dort potahovat čokoládou, můžete jí potřít jednu stranu fondánu, případně zdobit fondánem až těsně před podáváním.
Tenhle dort vyhral v casopisu Apetit prvni misto, tak sem se ho rozhodla udelat na velkou oslavu. Ja idiot. Uz nikdy Vic, nejenom, ze ta pena je hnusna, vubec ne sladka,jenom je tam citit neprijemne ten sekt (a to sem ho tam dala jeste malinko min), ale nechapu, jak se vam povedl vubec sestavit! I kdyz mi pena pres noc sedla a je tuha, ta zmrazena vrstva jahod pochopitelne pres noc v lednici rozmrzla a cely dort je smaceny a mokry! Jedine, co s tak drahym dortem muzu udelat je ho vyhodit! A to jsem tu penu mela opravdu okoloceleho dortu, zadna skvira mezi jednotlivymi vrstvi neprosvitala. Proste ta voda z jahodse dostala vsude.
ReplyDeleteVrstvami NE vrstvi;-)
ReplyDeleteTiez som tuto tortu piekla, ale prislo mi zvlastne, ze do nej idu len zmrazene jahody. Pridala som zelatinu a jahody zamrazila, ale nabuduce by som zamrazovanie vynechala-staci rozpustit zelatinu, pridat jahody a dat stuhnut do formy. Inak sa to naozaj roztecie. Tiez nechapem, ako si take nieco nevsimli v apetite.. :-\
ReplyDeleteHello matee great blog post
ReplyDelete