Monday, January 27, 2014

Výzva odvážných pekařů Leden 2014 - Baumkuchen; The daring baker´s challenge January 2014 - Tree cake



Baumkuchen je dort z marcipánového těsta s mnoha vrstvami na sobě. Jedná se o tradiční dezert mnoha evropských zemí, ale je také velmi populární v Japonsku. Název dortu v překladu znamená "stromový dort", protože vrstvy dortu připomínají stromové letokruhy.

Původní místo vzniku tohoto dortu je sporné. Jedna teorie tvrdí, že Baumkuchen byl vymyšlený v Německu ve městě Salzwedel, které je jím proslavené a peče se tu od počátku 19. století. Další teorie říká, že Baumkuchen vznikl z maďarského svatebního dortu, který je odvozený od nejstaršího maďarského sladkého pečiva Kürtöskalacs - Trdelníku. První publikovaný recept na Baumkuchen se datuje až do roku 1581, kdy byl zveřejněn v knize "A New Cookbook" od německého kuchaře Marxe Rumpolta.

Správně se Baumkuchen peče na otáčející se rouře, na kterou se nalévají jednotlivé vrstvy. Typický Baumkuchen má 15 až 20 vrstev.

 

Protože v domácích podmínkách by bylo nereálné takový dort upéct, Francjin, která hostovala lednovou výzvu odvážných pekařů, nás vyzvala k upečení Bamkuchen za použití techniky Schichttorte (vrstvený dort). Rozdíl spočívá v tom, že se dort peče v klasické dortové formě, kdy se upeče jedna vrstva, na ní se dá další vrstva a znovu se to celé peče. Tento postup se opakuje pořád dokola, dokud se neupeče celé těsto. 

Baumkuchen

Těsto: 
6 velkých vajíček pokojové teploty
špetka soli
1/2 hrnečku (120g) krupicového cukru
2/3 hrnečku (150g) marcipánu
200 gramů másla
3/4 hrnečku (100g) moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
2/3 hrnečku (100g) hladké mouky (prosáté)

Poleva:
1/3 hrnečku (100g) meruňkového džemu
2 lžíce pomerančového likéru (možno vynechat)
1 hrneček (200g) hořké čokolády
1 lžíce kokosového oleje
100g opražených mandlí (nemusí být, můžete ozdobit podle vlastní fantazie)



Postup:
1. Troubu předehřejte na 230°C.
2. Formu vyložte pečícím papírem (kulatou o průměru 23 cm, nebo hranatou 20x25 cm; já chtěla mít dort vyšší a pekla jsem v kulaté formy o průměru 18 cm).
3. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se solí do skoro tuhého sněhu, poté přidejte krupicový cukr a vyšlehejte dotuha.
4. Marcipán nadrobte a vyšlehejte společně s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké krémové hmoty. Po jednom přišlehejte žloutky. Přidejte sníh z bílků a mouku a jemně vmíchejte do těsta tak, abyste z něj neztratili příliš vzduchu.
5. Podle toho, kolik chcete mít vrstev, naneste jednu desetinu až jednu dvanáctinu těsta na dno připravené formy, rozetřete a pečte cca 4 minuty, dokud povrch těsta nebude lehce hnědý. Poté vyndejte z trouby, naneste další díl těsta a znovu pečete dohněda. Opakujte se zbývajícím těstem.
Po upečení vyndejte z trouby, vyndejte z formy a sejměte pečící papír. Nechte úplně vystydnout a v případě potřeby okrájejte strany.
6. Džem trochu zahřejte, přeceďte a přidejte pomerančový likér. Dort džemem potřete a nechte vychladit. Přiznám se, že na tenhle krok jsem úplně zapomněla a rovnou potírala čokoládou :-/. 
7. Čokoládu rozehřejte, poté vmíchejte kokosový olej. Čokoládou polijte dort a nechte vychladit.

Před konzumací je lepší dort nechat den vychladit. V uzavřené krabičce ho v lednici ho můžete skladovat až jeden týden. Dort je také možné zmrazit max. na dva měsíce - rozkrájejte dort na porce, dobře obalte potravinovou fólií a zmrazte.



Baumkuchen is a kind of layered cake made of almond paste dough. It´s traditional dessert of many european countries, but it is also very popular in Japan. The characteristic rings that appear when sliced resemble tree rings, and give the cake its german name, Baumkuchen, which literally translates to "tree cake".

The origins of baumkuchen and where it was first baked are disputed. One theory is that baumkuchen was invented in German town of Salzwedel, a story a town itself popularizes, and has been made there since at least the 19th century. Another theory suggests it beban as a Hungarian wedding cake, which derives from the oldes Hungarian pastry kürtöskalács (chimney cake). First published recipe was in 1581 in the cookbook writter by Marx Rumpolt.

Traditionally, baumkuchen is made on a spit by brushing on even layers of batter and then rotating the spit around a heat source. A typical boumkuchen is made  up 15 to 20 layers of batter.

 

Because at home could be difficult to bake this kind of cake, Francjin, who hosted The January 2014 Dsring Bakerrs´challenge, challenged us all to bake layerd cakes in the tradition of Baumkuchen and Schichttorte (layered cake).

Baumkuche (Tree cake)

Batter:
6 large egg (room temperature)
pinch of salt
1/2 cup plus 2 tablespoons (120 g) granulated sugar
2/3 cup (150g) marzipan
1 cup minus 2 tablespoons (200g) softened unsalted butter
3/4 cup (100g confectioner´s sugar)
2 teaspoons vanilla sugar
2/3 cup (100g) all-purpose flour (sifted)

Glaze:
1/3 cup (100g) apricot jam
2 tablespoons orange liqueur (optional)
1 cup (200g) dark chocolate
1 tablespoon pure coconut oil



Directions: 
1. Preheat your oven to hot 450ˇF/230ˇC/gas mark 8.
2. Line your cake tin with parchment paper.
3. Divide the eggs. Beat the egg whites with the salt until nearly stiff, add the sugar and beat until really stiff.
4. Crumble finely the marzipan. Beat it with the softened butter, confectioner´s sugar and vanilla sugar until soft and creamy. Add the egg yolks one by one and eat well between each addition. Add the stiff egg whites and flour and gently fold it into the batter. Trying not to lose too much air.
5. Smear 1/12th to 1/10th of the batter on the bottom of the pan, keet the sides of the pan clean, and bake for about 4 minutes in the oven, until it is cooked and brown. Take the pan out of the oven, smear the next portion of batter carefully over the first, and bake for another 4 minutes. Repeat until all batter is used.  Let it cool for a few minutes, take it out of the pan, remove the parchment paper and let the cake cool completely on a wired rack. Trim the edges.
6. Heat the jam a little, pass it through a sieve, and add the orange liqueur (optional). Cover the cake with the jam ant let it cool.
7. Melt the chocolate in microwave, then add coconut oil. Pour it over the cake to cover completely, move the cake to a cool place and wait until glaze is dry.

The treee cake tastes better when you wait one day before eating it. Eat within a week. Store in an airtight container, but not in the fridge. Freezing is possible: cut into portions, wrap tightly in cling film and freeze up to two months.

6 comments:

  1. The sliced almonds on top are just beautiful - makes it look really special.

    ReplyDelete
  2. Viděla jsem jich již několik, ale tvůj je bezkonkurenčně nejhezčí. Moc se mi to líbí, že bych ho taky upekla.. jenže přijde mi to šíleně pracné :( A opravdu je chuťově jako trdelník? Tomu se mi nechce moc věřit ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji :) Jestli to chutná jako trdelník netuším, protože jsem ho ještě nejedla :) Popsala bych to chuťově jako trochu mokřejší buchta s příchutí marcipánu. A pracné to zas tolik není.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...