Dlouho jsem se rozhodovala čím začnu, co upeču jako první. Rozhodla jsem se začít na severu Evropy a po několikahodinovém hledání na internetu a rozhodování jsem vybrala finský dezert Runebergintorrtu, což jsou mandlové dortíky s rumem, malinovou marmeládou a cukrovou polevou.
Jméno mají po finském básníkovi, Johanu Ludvigu Renebergovi (1804-1877), který si podle legendy dopřával dortík s alkoholem každé ráno k snídani.
Po dlouhém pátrání na internetu jsem se nakonec rozhodla vyzkoušet tento recept. Zaujalo mně na něm, že paní píše, že její dortíky ochutnali i Finové a měly velký úspěch.
Správně se tyhle dortíky pečou ve speciálních kroužcích. V nějakých gastro potřebách by se dali sehnat asi i u nás, ale řekla jsem si, že to nebudu přehánět a použila obyčejnou formu na muffiny z Ikey. Ta z Ikey je oproti jiným muffinovým formám lepší v tom, že je hlubší a užší a výsledný tvar dortíků se pak více blíží těm originálním z Finska.
Když jsem si pak později pořádně pročítala recept, začala jsem litovat, že jsem si vybrala právě tenhle dezert. Začalo to u zázvorových sušenek. Nikde jsem je předtím u nás neviděla a pomalu jsem se smiřovala s tím, že je budu muset upéct. Jenomže na ty sušenky je potřeba mletý hřebíček. A ten se jen tak obchodě taky nesežene a mlýnek na koření nemá. Vyhledala jsem kvůli tomu kouzelný voňavý obchůdek s kořením v centru Prahy - U Salvátora. Nakoupila jsem mletý hřebíček, kardamon, skořici a zázvor. Pak jsem ale objevila zázvorové sušenky v Marks & Spencer a zvítězila lenost, péct se mi nechtěly. Stejně tak mají v Marks & Spencer i mandlovou mouku a melasu, které budeme na upečení dortíků potřebovat.
Runeberg´s tarte
Na těsto:
2 hrnky hladké mouky (240g)
1 hrnek mletých zázvorových sušenek (125g)
3/4 hrnku jemně mletých mandlí (60g)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžička soli
1 1/2 - 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
1 lžička mletého kardamonu
1/2 hrnku plnotučného mléka
1/2 hrnku šťávy z pomeranče
1 lžička madlového aroma
1 hrnek másla (226g)
1/2 hrnku cukru krystal
1 hrnek hnědého cukru
2 lžíce tmavé melasy
3 vejce, pokojové teploty
Na odměřování používám odměrky z Tesca, vypadají takhle. Podle původního receptu se z tohohle množství udělá osm dortíků v 8cm formičkách. To se mi nezdá, já jsem naplnila formu a zbyla mi ještě polovina těsta. Protože se mi nechtělo čekat, než se mi dortíky upečou a budu moct dát druhou dávku, dala jsem zbytek upéct v hrnečcích, takže mám mini a mega dortíky. Doporučuji je pořádně vymazat a vysypat, příště bych i boky vyložila pečícím papírem, aby šly lépe vyklopit.
1. Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
2. V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
3. V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
4. Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme dokud se hmota hezky nespojí.
5. Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
6. Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
7. Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
8. Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme 10 minut vychladnout.
Protože se dortíky správně pečou v kroužcích, mají tvar oválu. Protože formy na muffiny mají kónický tvar, nejsou úplně kolmé, tak jsem po upečení trochu seřízla vršek, abych získala oválek. I tak to ale nebylo úplně ono. Byly pak moc malý a drobilo se to, tak jsem některým nechala muffinový tvar. Je to pak vidět na fotce níže.
Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku vody
2 polévkové lžíce rumu
1. V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidáme alkohol a promícháme.
3. Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.
Malinová poleva:
1 hrnek mražených malin (cca 200g)
4 polévkové lžíce cukru krystal
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1. V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
2. Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
3. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
4. Odstraníme z tepla a necháme vychladit.
Cukrová poleva:
1/2 hrnku moučkového cukru
1 polévková lžíce mléka
1/4 lžičky mandlového aroma
1. Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
2. Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.
Finální "sestavení" dortíku:
1. Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
2. Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
3. Díru naplníme malinovou polevou.
4. Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.
Spojení kardomonu, pomeranče a malin je výborná kombinace. Není to žádná suchá buchta, díky máslu, mandlím a sirupu jsou dortíky vláčné, mokré, ale také hodně syté. Určitě jsem je nepekla poprvé a naposledy, protože jsou opravdu dobré a budu je muset upéct znovu a znovu :-)
Hyvää ruokahalua!
Hyvää ruokahalua!
Dobrou chuť!
It is named after finland poet, Johan Ludvig Reneberg (1804-1877), who according to legend, enjoyed the torte witch punsch for every breakfast.
I desided to try this recipe. It cauth my attention because autor sais that her cakes tasted Finns and according to them, she hit the nail right on the head.
These cakes are traditionally baked in rings like this. Here in Czech Republic is almost impossible to buy them, so I used Ikea muffin pan. It is thinner and deeper against to classical muffin pans.
Later, when I read the recipe, I started to regret that I chose that recipe. I had never seen ginger snaps in Czech Republic before. I tought I will have to bake them, and I really didn´t like that idea, but furtunately I found ginger snaps at Marks and Spencer shop.
Runeberg Cakes (Runebergintorttuja)
for cakes:
2 cups AP flour
1 cup finely ground ginger snaps
3/4 cup finely ground almonds
(to grind almonds, put almonds and ginger snaps in food processor at the same time.)
1 tspn baking powder
1 tspn baking soda
1 tspn salt
1 1/2 - 2 tspn freshly grated orange zest
1 tspn ground cardamom
1/2 cup whole milk
1/2 cup freshly squeezed orange juice
1 tspn almond extract
1 cup butter
1/2 cup sugar
1 cup dark brown sugar
2 Tbspn molasses
3 eggs, at room temp
1. Preheat oven to 350 degrees F. Oil and flour the 3x3 cake rings and set on a silpat or parchment-lined baking sheet. Set aside.
2. In a large bowl, combine flour, ground ginger snaps, ground almonds, baking powder, baking soda, salt, orange zest, and cardamom. Whisk to mix. Set aside.
3. In a measuring cup, stir and combine milk, orange juice, and almond extract. Set aside.
4. Place butter, sugar, and brown sugar in a mixing bowl. Cream on medium low for about 4-5 minutes.
5. Add molasses to the butter mixture and cream until fully incorporated. Make sure to scrap down the sides if necessary.
6. Add eggs one at a time to the butter mixture, mixing thoroughly to incorporate each egg between each addition.
7. Gradually add the dry ingredients (flour mix) and wet ingredients (milk mix) to the butter in three stages--dry followed by wet followed by dry followed by wet, etc. Mix until thoroughly combined.
8. Spoon batter into cake molds until about 3/4 of the way full, being careful not to touch the exposed sides with batter. Tap the baking sheet lightly on the counter to get rid of any large air pockets. Use a small spatula or a spoon to smooth the tops of the batter.
9. Bake for 25-35 minutes (shorter if you have smaller ring molds) until a toothpick removed from the center of the cake comes out clean. Remove from oven and let cool for 10-15 minutes before removing from molds. Then glaze with...
for rum syrup:
1 cup sugar
1/2 cup water
2 Tbspn rum or cognac
1. While the cakes are baking, make the syrup. Place sugar and water in a heat-proof measuring glass.
2. Heat the sugar and water in the microwave on high for a minute and a half. Stir until sugar is dissolved.
(or, Heat in a pot on the stovetop until sugar dissolves.)
3. Add alcohol and stir into the syrup.
4. When the cakes are unmolded, poke the tops with a few small holes. Use a pastry brush to brush the syrup on the tops and sides of the cakes.
for raspberry topping:
1 cup frozen raspberries
4 Tbspn sugar
juice of 1/2 lemon
1/2 tspn cornstarch, sifted
1. In a nonreactive saucepan, saute raspberries on medium high until they begin to release their juices.
2. Add the lemon juice, sugar, and sifted cornstarch, to the raspberries, making sure to whisk to combine the cornstarch.
3. Stirring constantly, bring the contents to a boil and simmer until the raspberries have reduced and are slightly thickened, about 5 minutes.
4. Remove from heat and let cool. Set aside.
for icing:
1/2 cup powdered sugar
1/2 Tbpsn milk
1/4 tspn almond extract
1. Combine powdered sugar with milk and almond extract. Mix well until a thick icing forms.
2. Spoon icing into a squeeze bottle or piping bag fitted with round tip. Use immediately.
Assembly:
1. Use a sharp knife and cut a shallow cone out of the top of each cake, like filling a cupcake, but make a very shallow cut, about a centimeter in from the edge. Scoop out the cone piece.
2. Using a pastry brush, brush more syrup in the cut-out hole.
3. Fill the hole with raspberry topping, about 2 tablespoons per hole.
4. Use the prepared icing in the piping bag to pipe a generous circle of icing around the raspberry topping.
mňam :)
ReplyDeleteTy jo, narazila jsem na tvoje finský dortíky, sama ve Finsku žiju a jednou za rok si dortík koupím, ale doma ho péct, to klobouk dolů :) a ty tvoje vypadají fakt profesionálně!
ReplyDeleteJen jednou za rok? To ja zit ve Fibsku, chci ho denne :-) Jinak moc dekuji :-)
DeleteThanks for poosting this
ReplyDelete