Monday, July 15, 2013

Norsko - Fyrstekake - Norway´s royal almond cardamon cake - Mandlový koláč s kardamonem



Ve skandinávských zemích se při pečení hodně používají mandle, kardamon a skořice. Protože miluju mandle a marcipán a z minulého pečení mi zbyly mandle i koření, rozhodla jsem se pokračovat Norskem a jeho Mandlovým koláčem s kardamonem. 

"Fyrste" znamená princ nebo hlava norského knížectví. Jedná se o starý klasický koláč z máslového těsta s náplní z mandlí, cukru a zmíněného koření. Je vlhký, vláčný, je sladký tak akorát a smlsnou si na něm především milovníci ořechů. 


Recept je převzatý odtud.

Těsto: 
3/4 hrnečku másla 
3/4 hrnečku cukru krystal
1 žloutek
2 lžíce mléka
2 hrnečky hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli 

Máslo s cukrem vyšleháme do hladkého krému. Smícháme žloutek s mlékem. V jiné míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva. Do vyšlehaného másla s cukrem suché a mokré ingredience a zpracujeme v hladké těsto. Necháme odležet 15 minut v ledničce. Oddělíme 1/3 těsta, kterou později použijeme na zdobení. Zbývající 2/3 těsta vyválíme na pomoučeném válu a dáme do formy. 

Náplň:
1/2 hrnečku moučkového cukru
1 1/4 hrnečku mletých mandlí 
1/4 lžičky mandlového aroma
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého kardamonu 
1 lehce ušlehané vajíčko
3-4 lžičky vody

Všechny ingredience smícháme v míse a nalijeme na těsto ve formě. Zbývající 1/3 těsta vyválíme a nakrájíme na 3 cm široké plátky, kterými koláč ozdobíme. 

Pečeme na 150 - 180°C cca 45 minut. 

V Norsku se koláč obvykle podává s kávou.



In the scandiavian countries are most common baking ingredients almonds, cardamon and cinamon. Because I love almond and marzipan and from my last baking i have left almonds and spices I decidet continue by Norway and its Fyrstekake - Almond cake with cardamon.

"Fyrste" means prince or the head of norwegian principality. It is old classical pie made from butter dought with almond, sugar and spicy filling. It´s moist, smooth and sweet just enought.


I used this recipe.

Fyrstekake

For dough:
3/4 cup butter
3/4 cup sugar
1 egg yolk
2 tablespoons milk
2 cups flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt

Blend sugar and butter, until light smooth and creamy. Mix in egg yolk and milk. Mix flour, salt and baking powder in separate bowl and add gradually to batter/dough, which will have to by kneaded.

Retain 1/3 of the dough for the lattice to cover the filling. Roll enought remaining 2/3´s of dough and place in greased form.

Filling:
1/2 cup confectioners sugar
1-1/4 cup ground almonds
1/4 teaspoon almond extract
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground cardamon
1 egg lightly beaten
3-4 teaspoons water

Blend above ingredients in a bowl. Spread it over dough in the form pan. Roll out the reamining 1/3 of the dough. Cut into 1/2" strips and create a lattice pattern over the filling.

Bake in the middle of oven at 300-350°F (150-180°C) for about 45 minutes.



2 comments:

  1. já ořechy moc nemusím, až na mandle teda :) a marcipán taky zbožňuju :) a ty maličkatý vlaječky jsou fakt úžasný :)

    ReplyDelete
  2. Wow, konečně něco z Norska! To čumím, teda. Já Skandinávii miluju, a hrozně moc se chci naučit jejich jídla. Mám dotaz. Je těžké tento koláč vyklopit z formy? Mě se teď totiž polámal korpus (který byl z podobného těsta) jak jsem ho vyndávala z formy, a to mě teda fakt naštvalo :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...