Friday, August 16, 2013

Francie - Croquembouche


Croquembouche je francouzský dezert složený z profiterolek z odpalovaného těsta, které jsou naplněné krémem a spojené karamelem. Jméno tohoto dezertu pochází z francouzské fráze croque en bouche, což se dá přeložit jako "něco, co křupe v ústech". 

Jsem s pečením trochu pozadu, chtěla jsem sem přidávat jeden recept týdně, ale trošku jsem ztratila motivaci a když teď byly venku vedra, stát u doma u trouby by bylo vražedný :) Každopádně jsem teď už ale lenost a nechuť překonala. Hlavním důvodem, proč jsem jako další vybrala tento recept, je ten, že jsem se chtěla přihlásit do soutěže od Apetit časopisu a firmy Kenwood, kde je možné vyhrát kuchyňský robot, který bych hrozně moc chtěla :-))


Recept jsem použila tento, ale použila jsem poloviční množství šlehačky. Půl litru se mi zdálo hodně a měla jsem pravdu, čtvrt litru na naplnění malých profiterolek, které jsem dělala, úplně stačí. 

Těsto: 
250 ml vody
100g másla
větší špetka soli
150g polohrubé mouky
4 vejce

Náplň:
250 ml šlehačky 
40g moučkového curku
vanilkový lusk

Karamel: 
cca 150g cukru krystal

Postup: 
Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Do hrnce dáme vodu, sůl a máslo a přivedeme k varu. Poté přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se směs nenalepuje na dno. Asi po minutě, až bude těsto dostatečně provařené a lesklé, sundáme z plotýnky a necháme chvíli vychladnout. Postupně do něj vmícháme vajíčka. Po přidání vajec by mělo být těsto hezky hladké a připravené na stříkání na plech. 
Předehřejeme si troubu na 200°C. 
Na plech dáme pečící papír a pomocí sáčku s hladkou špičkou na něj nastříkáme z těsta kolečka. Z uvedeného množství bude cca 70ks profiterolek o průměru 3,5 - 4 cm. V troubě těsto hezky vyskočí, v průběhu pečení je důležité troubu neotevírat, aby nesplaskly. Pečeme dozlatova, tj. 20 - 25 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a připravíme si náplň. 
Vanilkový lusk rozřízneme a vydlabeme semínka. Do mísy dáme šlehačku, cukr a vanilku a šleháme dokud nebude šlehačka tuhá. Přendáme do zdobícího sáčku a naplníme profiterolky. 


Dáme na chvíli do lednice a připravíme karamel tak, že do hrnce se silnějším dnem dáme cukr a necháme pozvolna rozpustit. 
Dalším krokem je sestavení profiterolek do typického kuželovitého tvaru, jaký croquembouche má. Každou profiterolku namočíme do karamelu a umístíme na požadovanou pozici. Když máme kužel postavený, můžeme dozdobit fondánem, jako jsem to udělala já. Nakonec pomocí dvou vidliček, které namočíme do karamelu a křesáním vytvoříme karamelové nitě, které naneseme okolo kužele z profiterolek. 


Croquembouche is french dessert made of profiteroles from choux pastry, filled with whipping cream and bound with treads of caramel. The name comes from the French phrase croque en bouche '(something that) crunches in the mouth.
I'm a little late with my baking, I wanted to add here one recipe each week, but I lost motivation and when is now heat outside, stay home next the oven would be deadly :) Anyway, I am now laziness and aversion overcome. The main reason why I chose this as the next recipe is that I wanted to enter the competition by Apetit magazine and Kenwood, where you can win a food processor, which I really want :-)


I used this recipe, but reduced amout of whipping cream. 

Dough:
250 ml water
100 g unsalted butter
pinch of salt
150 g semi-coarse flour
4 eggs

Filling:
250 ml whipping cream
40 g icing sugar
vanilla pod

Caramel:
150g caster sugar

Directions:
First we make choux pastry. Preheat the oven to 425°F (200°C). In a large saucepan, bring the water, butter, salt, and sugar to a rolling boil over medium-high heat. When it boils, immediately take the pan off the heat. Stirring with a wooden spoon, add all the flour at once and stir hard until all the flour is incorporated, 30 to 60 seconds. Return the pan to the heat and cook, stirring, 30 seconds to evaporate some of the moisture.
Scrape the mixture into a mixer fitted with a paddle attachment (or use a hand mixer). Mix at medium speed. With the mixer running, and working 1 egg at a time. Mix until the dough is smooth and glossy and the eggs are completely incorporated. The dough should be thick, but should fall slowly and steadily from the beaters when you lift them out of the bowl. If the dough is still clinging to the beaters, add 1 or 2 more eggs, and mix until incorporated. Using a pastry bag fitted with a large plain tip, pipe the dough in big kisses onto a parchment lined baking sheet.
Bake about 20-25 minutes until profiteroles are golden. Let cool on a baking sheet and prepare filling.
Cream, sugar and vanilla seads whisk together until light and fluffy. Using a pastry bag fill profiteroles.
In sauce pan melt sugar and make caramel.
Dip the sides of the profiterols in the caramel and stick them together (approximately 20 cream puffs) in a circle, tops facing out. Make a second row on top of the first but a bit smaller to draw the circle in and create a tower of cream puffs. Check it from all sides occasionally to make sure it's straight. When it's finished, drizzle it with caramel all over. You can also stick on decorative elements with the caramel in the crevices, like candied violets, gold balls, gum paste flowers, sugar covered almonds, etc.

2 comments:

  1. To vypadá úžasně a takhle to nevypadá ani složitě, ale teda nevim, zda to zvládnu :D

    ReplyDelete
  2. Není to složité :) Jediný, co může být pro začátečníka těžší je ten karamel. Hlavně se s ním musí pracovat opatrně, aby to neskončilo spálením se...což mě se teda povede skoro pokaždý :D :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...