Sunday, November 9, 2014

Výzva odvážných pekařů Říjen 2014 - Rakouský Sacher dort


Říjnovou výzvu Odvážných pekařů pro nás připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen, která nás vzala do Rakouska a představila nám divy Sachrova dortu. Sachrův dort jsem chtěla upéct už dlouho a jsem ráda, že mě k tomu výzva konečně donutila. Nijak zvlášť mě ale neoslovil, chuťově je sice dobrý, ale přijde mi moc suchý. 



Sacherův dort je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel tento dort. Až jeho syn vylepšil tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. V roce 1876 Eduard Sacher také založil restauraci a Hotel Sacher.
Název Originální Sacherův dort (Original Sacher-Torte) byl registrován vídeňským hotelem Sacher jako firemní označení, receptura dortu je držena v tajnosti.


Sachertorte

Těsto
125 g hořké čokolády, nalámané na kousky
125 g másla pokojové teploty
125 g moučkového cukru
6 velkých vajec pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu
100 g cukru krystal
125 g hladké mouky
špetka soli

1. Troubu předehřejte na 190°C. Dno i boky kulaté formy o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
2. Čokoládu dejte do misky a rozehřejte v mikrovlnce. Raději pomalu, po jedné minutě, aby se nespálila.
3. Máslo dejte do větší mísy a elektrickým mixérem na střední stupeň vyšlehejte dokud není hladké a nadýchané.
4. Po jednom do másla přišlehejte vaječné žloutky.
5. Přidejte rozehřátou čokoládou (trochu vychladlou) a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
6. Bílky s jednou lžící krupicového cukru vyšlehejte. Poté přidejte zbytek cukru a vyšlehejte do tuhého lesklého sněhu.
7. 1/3 vyšlehaných bílků jemně vmíchejte do čokoládové směsi, poté přidejte zbytek sněhu.
8. Smíchejte mouku a sůl a polovinu prosijte do těsta. Jemně vmíchejte, poté přidejte zbývající mouku a opět promíchejte.
9. Těsto dejte do formy a pečte v předehřáté troubě 35-45 minut, nebo dokud se těsto nelepí na špejli.
10. Po vyndání z trouby nechte 10 minut ve formě, poté objeďte boky formy nožem a vyndejte z formy. Přeneste korpus na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Meruňková glazura
400g meruňkové marmelády
2 lžíce rumu nebo vody

1. Marmeládu a rum (vodu) dejte do kastrůlku a na střední teplotu přiveďte k varu.
2. Za častého míchání vařte dokud směs nezhoustne, cca 2 až 3 minuty.
3. Přeceďte přes síto. Použijte teplé.
4. Dort obraťte dnem vzhůru a rozřízněte na dvě vrstvy. Potřete marmeládou jednu vrstvu, přiklopte druhou část a celý dort také potřete.

Čokoládová poleva
200g cukru krystal
120ml vody
115g hořké čokolády, nalámané na kousky

1. Cukr a vodu dejte do kastrůlky se silným dnem a na střední teplotu za občasného míchání přiveďte k varu.
2. Pokud máte cukrářský teploměr, vařte a míchejte dokud směs dosáhne 112°C, tj. cca 5 minut. Pokud nemáte cukrářský teploměr, podívejte se na tohle video, které vám pomůže určit správnou konzistenci.
3. Odstraňte kastrol z plotýnky a přimíchejte čokoládu. Pokud směs příliš zhoustne, vraťte kastrol na plotýnku, znovu zahřejte a přidejte pár kapek vody. Poleva musí být tekutá, hladká a lesklá.
4. Odstraňte z tepla, míchejte 30-60 sekund aby se trochu schladila a poté okamžitě polijte dort.

Čokoláda na psaní
50g nalámané čokolády
1/2 - 1 lžička rostlinného oleje

1. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě, přidejte olej a dobře zamíchejte.
2. Dejte do zdobícího sáčku a dort ozdobte.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...