Thursday, October 3, 2013

Itálie - Sbrisolona - Drobenkový koláč



Italský drobenkový koláč Sbrisolona byl vytvořenen okolo 16. století v severoitalském venkovském městečku Mantua, kde byl koláč populárním dezertem mezi chudými rodinami. Název je odvozen od podstatného jména Brisa, které znamená drobeček.

Jeho příprava je velmi jednoduchá, jistě ho zvládne upéct i úplný cukrářský začátečník. Recept je odtud.

Italský drobenkový koláč Sbrisolona

Ingredience:
200g hladké mouky
200g kukuřičné mouky
200g mandlí (mleté, plus několik celých neloupaných na ozdobu)
200g cukru
strouhaná kůra z 1 citronu
2 vaječné žloutky
200g másla (nebo 100g másla a 100g sádla)


Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
2. Všechny ingredience, kromě mandlí na ozdobu, smícháme a mnutím v rukách z nich vytvoříme drobící se těsto o konzistenci drobenky.
3. Těsto nadrobíme do formy, trochu umačkáme a navrch dáme celé mandle. Těsta je hodně, určitě by stačila poloviční dávka. Z celé dávky jsem upekla 12 malých koláčku v muffinové formě, menší koláč v 15 cm formě a jeden ve 23 cm formě (ale ten poslední byl hodně nízký).
4. Pečeme cca 45-60 minut dozlatova, poté necháme vychladnout a vyndáme z formy. Dobu pečení upravíme podle velikosti formy, je lepší nastavit kratší čas a troubu sledovat, jestli se těsto nepřipaluje. Malé koláčky se pekly cca 20 minut, zbytek cca 40 minut.
5. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.




Italian crumble pie Sbrisolona was created around 16th century in north italian cottage Mantua. It was very popular dessert among poor families. The name is derived from the noun Brisa, which means crumb.

His preparation is very simple, cure it can can handle to bake begginer. The recipe is from here.


Ingredients:
200g all purpose flour
200g corn flour
200g almonds (choped, plus a few whole almods for decoration)
200g sugar
lemon peel from 1 citron
2 egg yolks
200g unsalted butter (or 100g butter and 100g lard)

Directions:
Postup:
1. Pre-heat oven at 180°C. Line the cake pan with baking paper.
2. Mix all ingredients in a large bowl (besides the whole almods for decoration). Rubbing int the hands create crumbling dough.
3. Crumble the dought into the mold, squeeze a little and decorate with whole almonds.
4. Bake 45-60 minutes till golden, take it out of the mold and let it cool. Reduce baking time if using small muffin pan (about 20 minutes).
5. Once its cool, you can sprikle pie with powder sugar.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...