Původ Red velvet dortu je tak trochu záhada. Existuje pár vodítek, podle kterých se původ dortu datuje do roku 1920, pravděpodobně na jihu USA, kde vznikla tradice dortů z několika vrstev. V USA je Red velvet jeden z nejvíce populárních dortů, tak je jasné, že jsem ho také musela vyzkoušet a zjistit, co na něm všichni ti Američané mají :)
Red velvet cake a red velvet cupcakes jsem dělala již několikrát, podle různých receptů a všechny byly dobré. Nyní jsem chtěla jsem Red velvet cake upéct mámě k narozeninám, ale nemohla jsem najít recepty, podle kterých jsem pekla dříve, pustila jsem se tedy znovu do hledání a našla recept od Adora´s box. Od ostatních receptů se liší tím, že do těsta se přidává káva a patra dortu se kromě krému z Philadelphie potírá čokoládovou ganachí. Dort je podle receptu od Adory výborný, chuťově vyvážený a ačkoliv obsahuje velké množství cukru, není vůbec přeslazený. Jednoznačně je tohle nejlepší recept na Red velvet cake, který jsem vyzkoušela.
Red velvet cake
Těsto:
2 hrnečky hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 č.lžička sody
1 č. lžička soli
2 polévkové lžíce neslazeného kakaa
2 hrnečky cukru
1 hrneček rostlinného oleje
2 vajíčka
1 hrneček podmáslí
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky červené potravinářské gelové barvy
1 lžička vinného octu
1/2 hrnečku uvařené kávy
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 170°C. Dno i boky formy o průměru 23 cm vyložíme papírem na pečení.
2. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a kakao.
3. V jiné míse smícháme cukr s olejem. Poté přidáme vajíčka, podmáslí, vanilkové aroma a potravinářskou barvu. Dobře promícháme, přidáme kávu a ocet a opět promícháme.
4. Do velké mísy na šlehání dáme zhruba čtvrtinu suché směsi a přidáme část mokré směsi. Šleháme a postupně střídavě přidáváme zbylou suchou a mokrou směs, každou část vždy dobře zašleháme. Těsto bude spíše tekuté.
5. Směs nalijeme do připravené formy a pečeme cca 45-60 minut, dokud se těsto nelepí na špejli. Je ale důležité, abychom dort nepřepekli a nebyl pak vysušený. Správně má být dort uvnitř vlhký.
6. Po upečení vyndáme z trouby, necháme chvíli ve formě a když je forma vlažná, oddělíme těsto pomocí nože od boků formy, vyndáme ho z formy a dáme vychladnout na mřížku. Po vychladnutí podélně rozřízneme na dvě části.
Mezitím připravíme čokoládovou ganache:
1/2 hrnečku smetany na šlehání
50g čokolády na vaření
1. Smetanu zahřejeme v mikrovlnce, aby byla horká, ale nemusí vařit. Poté do ní dáme čokoládu nalámanou na kousky a mícháme dokud nebude čokoláda rozpuštěná a dobře spojená se smetanou. Dáme chladit do ledničky.
2. Když ganache ztuhne na konzistenci krému, obě patra dortu jí pomažeme a opět dáme do ledničky vychladit a připravíme krém.
Sladký sýrový krém:
300 ml tučné smetany na šlehání
375 g sýru Philadelphie (3 balení)
1 hrneček moučkového cukru
Smetanu vyšleháme do tuha, přidáme Philadelphii a cukr vyšleháme dohladka.
Sestavení dortu:
Jednu část dortu pomažeme krémem, přiklopíme druhou částí a celý dort pomažeme zbylým krémem. Část krému si můžeme nechat v trezírovacím sáčku a zdobíme dle vlastní fantazie, já k dozdobení použila koktejlové třešničky.
Dobrou chuť!
Origins of Red velvet cake is a bit of a mystery. There are a few clues by which the origin of cake dates back to 1920, probably to the South, where originated a tradition of layers cakes. In the U.S., Red velvet cake is one of the most popular cakes, so it´s clear that I´ve also had to try to bake it.
Red velvet cake and red velvet cupcakes I made several times, by different recipes and they were all good. Now I wanted Red velvet cake bake for my mom´s birthday, but I could not find a recipe by which I baked before. I was searching for a new recipe and found one from Adora´s box. Unlike other recipes, this one has added coffee in a batter and cake layers are smeared with chocolate ganache and cream cheese frosting. This recipe from Adora is excellent, it´s taste is balanced and delitious and although it contains large amount of sugar, it not icky at all. Definitely this is the bes recipe for a red velvet cake I´ve ever made.
Red velvet cake
Cake layers
ingredients:
2 cups plain flour
1 tsp. of baking powder
1 tsp. of baking soda
1 tsp. salt
2 tbsps. unsweetened cocoa powder
2 cups sugar
1 cup vegetable oil
2 eggs
1 cup buttermilk
2 tsps. vanilla extrakt
2 tsps. red food colouring (gel)
1 tsp. distilled white vinegar
½ cup prepared plain hot coffee
Method:
1. Pre-heat the oven to 170°c/325°F. Two 9“ cake pans line
with baking paper.
3. Mix the sugar and vegetable oil in another bowl. Add in
the eggs, buttermilk, vanilla and food colouring. Stir before adding the
coffree and vinegar. Blend everything together.
4. Use a large mixing bowl to combine all the ingredients
together. Put about a quarter of the dry ingredients in the mixing bowl. Add
the wet ingredients gradually, alternating with the dry ingredients, mixing
after each addition just until combined. The batter will quite liquid.
5. Divide the mixture equally between the two prepared pans.
Bake for 30-40 minutes or when a cake tester comes out clean. Do not over
bake.
6. Invert on cooling racks. When the pans are just warm, run a knife around the edges to loosen the cakes. Invert onto the cooling racks, peel the lining paper off and leave to cool completely.
Prepare the chocolate ganache and frosting.
Ingredients for the chocolate ganache:
1/2 cup double cream
50 grams plain chocolate chips or chopped plain chocolate
1. Heat the double cream in a saucepan or in a microwave. It needs to become hot but does not need to boil. Take off the heat and add in the chocolate. Stir until smooth.
2. Refrigerate to cool and thicken. When it is of spreading consistency, it is ready for use.
3. Spread half of the ganache on each cake layer and refrigerate to set before frosting.
Ingredients for the cream cheese frosting:
300 mls whipping cream
1 1/2 cup cream cheese
1 cup confectioners sugar
1. Whip the double cream until thick and fluffy. Do not over beat. Add in the cream cheese and the confectioners sugar. Whisk again until all combined.
Finishing cake:6. Invert on cooling racks. When the pans are just warm, run a knife around the edges to loosen the cakes. Invert onto the cooling racks, peel the lining paper off and leave to cool completely.
Prepare the chocolate ganache and frosting.
Ingredients for the chocolate ganache:
1/2 cup double cream
50 grams plain chocolate chips or chopped plain chocolate
1. Heat the double cream in a saucepan or in a microwave. It needs to become hot but does not need to boil. Take off the heat and add in the chocolate. Stir until smooth.
2. Refrigerate to cool and thicken. When it is of spreading consistency, it is ready for use.
3. Spread half of the ganache on each cake layer and refrigerate to set before frosting.
Ingredients for the cream cheese frosting:
300 mls whipping cream
1 1/2 cup cream cheese
1 cup confectioners sugar
1. Whip the double cream until thick and fluffy. Do not over beat. Add in the cream cheese and the confectioners sugar. Whisk again until all combined.
Lay one cake layer on a cake plate. Tuck in strips of baking paper under the
cake edges to keep the plate clean.
Use 1 cup of frosting to fill the bottom cake layer then top with the other cake layer. Use the rest of the frosting to ice the whole cake.
Decorate as you like. I used cocktail cherries.
Use 1 cup of frosting to fill the bottom cake layer then top with the other cake layer. Use the rest of the frosting to ice the whole cake.
Decorate as you like. I used cocktail cherries.
No comments:
Post a Comment