Letos jsem se do dýňových pokrmů zamilovala
a když nám po posledním dýňovém vaření půlka zbyla, přemýšlela jsem, co z ní vytvořit. Nakonec jsem se rozhodla pro džem, protože zavařování mě baví, každý rok s mámou děláme několik druhů - naposledy to byl jahodovo-vanilkový, jahodovo-citronový, rybízový s mrkví apod. Jak to tak u mě bývá, přemýšlela jsem, čím dýňovou marmeládu vylepšit. A protože už začíná období, kdy mají v obchodech výborné sladké malé mandarinky, měla jsem jasno. Dýňovo-mandarinkový džem byl na světě :) Ochutila jsem ho kořením, které se dává do dýňového koláče - tedy zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Výsledek mě velmi mile překvapil, džem je lehce pikantní a není přeslazený. Yummy!
Kořeněný dýňovo-mandarinkový džem
Co potřebujeme:
- 600g dýně
- 600g mandarinek
- 500g želírovacího cukru (použila jsem dr. Oedker 3:1, i když je psaný na 1500g ovoce, použila jsem ho celý)
- 2 ruličky skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru (můžete dát i čerství nastrouhaný nebo nakrájený na tenké nudličky)
- 1 lžička mletého hřebíčku
Postup:
- Nejdříve si připravíme zavařovací sklenice, které je potřeba vyvařit. Můžete je dát do hrnce s vodou a vyvařit, nebo to můžete udělat jako já a dát čisté umyté sklenice na 2 minuty do mikrovlnné trouby (víčka ale vyvařte zvlášť v hrnci, nedávejte do mikrovlnky).
- Předvaříme dýni. Rozpůlíme jí, vydlabeme semínka a nakrájíme jí na malé kousky. Dáme jí do hrnce s trochou vody a chvíli povaříme až změkne.
- Mandarinky oloupeme a dáme společně s dýní do mixéru a rozmělníme.
- Rozemleté ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr a dobře promícháme. Za občasného míchání vaříme na středním stupni teploty doměkka, minimálně však 5 minut (nebo jak je uvedeno na obalu želírovacího cukru). V průběhu vaření z povrchu sbíráme vzniklou pěnu.
- Když je džem uvařený, vyndáme z něj skořici a rozdělíme ho do připravených sklenic. Víka pevně uzavřeme a na 5 minut sklenice obrátíme na víčko a necháme odpočinout.
- Sklenice skladujeme v suchu a temnu. Po otevření džem uchovávejte v lednici.
Já se přiznám, že mě nenapadlo dýni předem uvařit. Myslela jsem si, že změkne vařením s mandarinkami a cukrem. Zmýlila jsem se. Džem jsem vařila asi 40 minut dokud dýně alespoň trochu nezměkla a k jejímu rozmělnění jsem si pomáhala ponorným mixérem - což není úplně dobrý nápad, protože se do džemu dostane zbytečný vzduch. Ale co, i tak je džem výborný a příště už to bude bez chybičky :)
This year I fell in love with meals made of pumpkins.
I´ve been thinking what else than pumpkin pie, pumpkin soup, pumpkin bread I could bake and I decide for pumpkin jam. I like preserving fruit, every year with my mum, we make strawberry-vanilla, strawberry-citron, red currants-carrot marmelade etc. I wanted something special and I was looking for the best recipe. Well, I haven´t found it, so I made up one. Pumpkin-mandarin jam with pumpkin pie spice - ginger, glove and cinnamon. I was surprised by the result, jam is lightly spicy and it is not icky. Yummy!
Spicy Pumpkin Mandarin Jam
You need:
- 600g pumpkin purree
- 600g mandarins
- 500g gelatin sugar
- 2 rolls of cinnamon
- 2 tsp ground ginger
- 1 tsp ground glove
I made sticker here - http://www.jamlabelizer.com/ |
Direction:
- First of all, you need to sterilize jars. You can put clean jars into pot with water and boil them, or you can put then into microwave for about 2 minutes.
- Peel off the mandarins and mix them in blender until smooth.
- Put mandarin and pumpkin purree into pot, add sugar and mix well. Add cinnamon, glove and ginger. Heat on medium temperature, stir occasionally and boil at least 5 minutes, until fruit is squashy. During cooking collect foam from the surface.
- Once its cooked, put out cinnamon and fill jars. Firmly close jars and put them upside down for about 5 minutes.
- Store in a dark place. Once it´s open, store in a refrigerator.
Tedy Ivet, musí být výborný! Můžeš prozradit, kde sehnat takové krásné štítky na sklenice? Chystám se vyrábět paštiku a karamelový whiskey krém jako drobnosti příbuzným k Vánocům, tak by se mi tip hodil. :)
ReplyDeleteAž na to, že je trochu křupavý kvůli té mé hloupé chybě, je moc dobrý :) Ty štítky si můžeš vytvořit tady: http://www.jamlabelizer.com/ Ten karamelový whiskey krém zní zajímavě, podělíš se o recept prosím? :)
ReplyDelete