Monday, November 18, 2013

Anglie: Mandlovo-třešňové koláčky - Cherry Bakewell tarts - England




Do těchto marcipánových koláčků jsem se zamilovala během mé první návštěvy v Londýně. A protože u nás nejsou k dostání a já jsem bez nich nemohla být, pustila jsem se do hledání receptu, abych je mohla upéct. Doma upečené jsou stejně tak výborné jako ty originální, koupené v Anglii. Doufám, že si na tomto sladkém marcipánovém dezertu pochutnáte stejně jako já :)

Koláč Bakewell Tart je anglické cukroví, které se dělá z křehkého těsta, na němž je vrstva džemu a náplň z mletých mandlí. Bakewell tart je odvozený z Bakewell Pudinku, což je také dezert z křehkého těsta, džemu, vajec a mandlové náplně. Některé verze koláčů se polévají fondánem.

Cherry Bakewell je jednou z verzí původního dezertu, kdy koláček je politý fondánem s mandlovou příchutí a ozdobený polovinou kandované třešně.

Originální recept na koláčky najdete tady, recept na mandlovou pastu, která je do těsta potřeba, pak najdete tady.


Mandlovo-třešňové koláčky

Z uvedeného množství vytvoříte 24 ks koláčků.

Těsto:
1 1/4 hrnečku hladké mouky
1/3 hrnečku moučkového cukru
1/2 lžičky soli
142g nesoleného másla, nakrájené na kousky
2 vaječné žloutky, lehce rozšlehané s 1 lžící vody

Náplň:
113g nesoleného másla
1/3 hrnečku mandlové pasty - koupit se dá v zahraničí, nebo ji lze udělat doma - viz recept níže
1/2 hrnečku cukru krystal
3 vajíčka, lehce rozšlehané s 1 vaječným  bílkem
1/3 hrnečku + 1 lžíce hladké mouky
1 hrneček džemu

Mandlová pasta (cca 2/3 hrnečku):
60g cukru krystal
20g medu
25g vody
125g jemně mletých mandlí
13g másla

Cukr, med a vodu dáme do kastrůlky a přivedeme k varu. Odstraníme z tepla, přisypeme mandlovou mouku a dobře promícháme. Pokud jsou v pastě hrudky, můžete ji rozmixovat ve food processoru do hladka. Zabalte do potravinářské folie a dejte chladit. Před použitím hmotu prohněťte s máslem, zjemní jí to a nebude tak lepkavá.

Poleva:
1 1/3 hrnečku moučkového cukru
4 lžíce vody
mandlové aroma
kandované třešně na ozdobu (ty jsem nesehnala a použila místo nich koktejlové třešně - před použitím je ale potřeba nechat je pořádně okapat, aby nerozmočily polevu)

Postup:
Nejdříve připravíme těsto. Máslo nakrájíme na kousky, smícháme s moukou, cukrem a solí a buď v ruce nebo pomocí food procesoru vytvoříme drobenku. Poté přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu, vytvoříme z nich 12 cm disk, zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.

Troubu předehřejte na 200°C.

Jedno těsto rozválíme na 3 mm tenkou placku a vykrájíme z něj 12 koleček o průměru 8 cm (tak velké vykrajovátko nemám, požila jsem obyčejnou sklenici). Vykrájená kolečka natlačte do formy na muffiny.

Pro přípravu náplně vyšlehejte máslo s cukrem do lehké krémové hmoty. Přidejte mandlovou pastu a cukr a vyšlehejte dohladka. Poté po jednom přišlehejte vajíčka. Snižte rychlost mixéru na minimum a přišlehejte mouku.

Do každé formičky dáme jednu lžičku marmelády. Přes marmeládu dáme do výšky těsta mandlovou náplň.

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 12 až 15 minut. Necháme vychladnout a poté můžeme upéct další várku z druhé části těsta.

Po vychladnutí koláčků připravíme polevu. Smícháme cukr s vodou a umícháme dohladka. Každý koláček polevou polijeme a ozdobíme polovinou kandované třešně.




I fell in love with Cherry bakewell tarts during my first visit in London. I could not live without them so I had to find the right recipe for making them by myself. And the result is amazing, they are as delicious as the original ones. I hope that you will love them as well as I do. 

The Bakewell Tart is an English confection consisting of shortcrust pastry with a layer of jam and sponge using ground almonds. The Bakewell Tart is distinct from the Bakewell Pudding, which is a dessert made using flaky pastry, with a layer of jam covered with a layer of fondant. 

Cherry Bakewell is a variation of the tart wher the frangipane is covered with a top layer of almond-flavoured fondant and a single half glacó cherry.

Recipe for the tarts is from here, recipe for almond paste, which is needed for the filling is from here.

Cherry bakewell tarts


Makes 24 tarts. 

Ingredients:

For the Pastry:
1 1/4 cupcs all-purpose flour
1/3 cup confectioner´s sugar
182 tsp. salt
142g (1 1/4 stick) chilled unsalted butter, cut into pieces
2 egg yolks, lightly beaten with 1 tbsp. water

For the Filling
113g (1 stick) unsalted butter
1/3 almond paste
1/2 cup granalated sugar
3 eggs, lightly beaten with 1 egg white
1/3 cup plus 1 tbsp. cake flour

1 cup jam, such as raspberry, sour cherry or strawberry. 

For the Icing: 
1 1/3 cups confectioner´s sugar
4 tbsp. water
12 candied cherries, halved (I used coctail cherries)

For the homemade almond paste (makes about 2/3 cup):
60g sugar
20g honey
25g water
125g almond flour
13g butter

Instructions:
Place the sugar, honey and water in a saucepan and bring to a strong boil. Remove from the heat, add almond flour and mix well. If its not smooth enought, blend it in food processor. Wrap the almond paste in plastic wrap and allow it to cool. When you are ready to use it, knead in the butter. The butter makes it smooth and not so sticky.

Instructions for the tartelets: 
Combine the flour, confectioner´s sugar, salt, butter and knead crumle dough. Then add egg yolks and knead dought until smooth. Divide in half, shape each half into a flat, 5-inch disk, cover with plastic wrap and refrigerate at least 1 hour. 

Preheat oven to 400°F / 200°C. 

Working with one piece of dough at a time, roll out to 1/8-inch thickness. Using a 3-inch round cookie cutter, cut out 12 rouds of pastry. Transfer a round to each well of muffin pan. Using your fingers, press the pastry to fit into the well. Refrigerate until ready to bake. 

For the filling, put butter into bowl and beat until light and creamy. Add almond paste and granulated sugar and beat until smooth and creamy. While beating, add the eggs, a little at a time, blending well after each addition. Reduce the speed to low and fold in the cake flour until just blended and no lumps of flour remain. 

Spoon about 1 heaping tsp. jam into each tart shell, making a thin layer. Spoon the filling into each shell, filling it just to the top. Bake in preaheated oven until the tartalets ar golden, 12 to 15 minutes. Set the pan on a wire rack, cool the tartlets to room temperature. Repeat with remaining dough to make 12 mare tartlets. 

For the Icing: 
Sift the confectioner´s sugar into a bowl, then combine with water and stir until smooth. Spoon the icing over the cooled tarts and top with a candied cherry half. 



2 comments:

  1. O těch jsem ještě neslyšela. Ale vypadají báječně :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :) Jsou výborné, doporučuji vyzkoušet ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...