Únorovou výzvu Odvážných pekařů pro nás připravila Sawsan z blogu "chef in disguise", která nás vyzvala k upečení krásného plněného "chleba" (doslovný překlad se mi nelíbí, budu tomu "chlebu" říkat pletenec :). Na výběr bylo ze dvou základních receptů a náplň jsme mohli přizpůsobit naším chutím. Sawsan má sice blog psaný a angličtině, ale pochází a žije v Jordánsku a recept na kynuté těsto pochází od jejích rodinných přátel. Tvar pletence je inspirovaný Valentinou Zurkan, o které se mi bohužel nepodařilo zjistit více informací, ale na fotky jejích výtvorů se můžete podívat např. zde.
Kynutý pletenec s čokoládou a marcipánem
Těsto
1/4 hrnečku (60 ml) vlažné vody
3/4 hrnečku (180 ml) vlažného mléka
1 velké vejce
60g rozpuštěného másla
1/4 hrnečku (50 g) cukru
1/2 lžičky soli
3 1/4 hrnečku hladké mouky
1/2 čerstvého droždí, nebo 2 lžičky sušeného
1/4 lžičky kardamonu (možno vynechat)
Na potření
1/4 hrnečku (60 ml) mléka
1 lžíce cukru
Náplň
Náplň můžete udělat podle své chuti, třeba s mákem, se skořicí, s ořechy, ale i na slano s pestem, sýrovou náplní apod.
100g hořké čokolády
80g marcipánu
Poleva
3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (v původním receptu byla uvedená celá plechovka, což nechápu, na potření stačí dvě tři lžíce)
Postup:
Protože mám stále tak trochu respekt z kynutého těsta, bála jsem se, že postupem jeho přípravy, který Sawsan navrhovala, by se mi těsto nepodařilo, zůstala jsem o osvědčeného postupu, který jsem použila i při přípravě Valašských frgálů.
1. Část mléka ohřejeme, přidáme půl lžíce cukru, droždí a rozmícháme. Přikryjeme a dáme kynout na teplé místo. Já na kynutí používám nádobí od Tupperware, ve kterém kvásek nakyne neskutečně rychle - tak za pět minut.
2. Do jiné mísy prosijte mouku se solí a přidejte kardamon a cukr.
3. Do mouky přidejte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, vodu a vejce. Zadělejte hladké těsto.
4. Mísu vytřete olejem, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Opět dávám kynout do mísy od Tupperware, ve které se dá těsto kynout do teplé vody. Těsto bylo vykynuté asi za 15 minut.
5. Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou plochu a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválejte placku o průměru minimálně 20 cm.
6. První placku potřete náplní, na ní dejte další placku, na tu dejte rozválený marcipán, přikryjte další plackou, kterou potřete čokoládou, přikryjte poslední plackou, kterou potřete rozpuštěným máslem.
7. Placky rozdělte na 8 stejných trojúhelníků.
8. Prostředek každého trojúhelníku nařízněte.
9. Špičku každého trojúhelníku přeložte do vykrojeného otvoru, viz. obrázky
Zdroj obrázků: Sawsan, http://thedaringkitchen.com/
10. Trojúhelníky dejte na plech vyložený pečícím papírem.
11. Okraje trojúhelníku zmáčkněte k sobě.
12. Těsto potřete mlékem a nechte 15 minut odpočinout.
13. Mezitím rozehřejte troubu na 240°C. Při této teplotě pečte 5 minut, poté teplotu snižte na 200°C a peče dalších 15-20 minut do zlatohněda. Teplotu je lepší přizpůsobit troubě. Já mám třeba starou troubu, která peče nerovnoměrně a vím, že při 240° by se mi pletenec připálil. Pekla jsem tedy po celou dobu na 200°.
14. Po upečení nechte 5 minut vychladnout, poté přesuňte na mřížku a pomazejte slazeným kondenzovaným mlékem.
Beauty surrounded the Daring Bakers this month as our host, Sawsan, of chef in disquise, challenged us to make beautiful, filled breads. Who knew bread could look as great as they taste? Sawsan offered us two basic dough recipes and we can decide about filling. This bread can be made sweet or savoury and you can use anything you like to fill it. I decide for chocolate and marzipan, because it´s my favourite flavor. Sawsan has a food blog written in english, but she lives in Jordan and the recipes she has from her family friends. The bread forms are inspired by creations of Valentina Zurkan. I didn´t find more informations about her, but her creations you can here.
Sweet bread with chocolate and marzipan filling
Ingredients
For the dough
1/4 cup warm water
3/4 cup warm milk
1 large egg
1/4 cup butter, softened
1/4 cup white sugar
1/2 teaspoon salt
3 1/4 cups all purpose flour
2 teaspoons dry yeast
1/4 teaspoon cardamon
For topping
1/4 cup of milk
1 talbespoon sugar
Between the layers
100g dark chocolate
80g marzipan
For drizzling
3 tablespoons sweetened condensed milk (in original recipe is written one can(!) of condensed milk, I thing it´s too much, 3 tablespoons are enough)
Directions
Well, I still don´t trust myself with yeast dough so I didn´t follow exactly Sawsan procedure. I made dough with my best practice (which I used while baking Wallachian Frgály).
1. Warm two thirds of milk, mix with half tablespoon of sugar and yeast. Cover with cloth and let it rise in a warm place. I used Tupperware bowl, so rising dough is extremely fast.
2. Into mixing bowl put sifted flour, salt, cardamon and sugar.
3. Into flour add melted butter, rest of a warm milk, warm water and eggs. Knead until you get a smooth dough.
4. Cover it with a wet cloth and leave it in a warm place to double.
5. Turn the dough out onto a lightly floured surface.
6. Divide the dough into 4 parts.
7. Roll each part into a circle at least 20 cm in diameter.
8. Brush the first layer with filling (melted chocolate).
9. Place the second layer on the first layer and cover with sprawled marzipan, place the third layer a brush her with chocolated.
10. Top with the fourth layer, this time only brush it with butter.
11. Using a knife make cuts that divide the dough circles into 8 triangles.
12. Make cuts that go 2/3 of the way in the middle of each triangle. The cuts should not reach the base of the triangle nor the tip as you can see in the pictures.
Source of images: Sawsan, http://thedaringkitchen.com/
13. Take the tip of each triangle and insert it into the cut you made and pull it from the underside.14. Arrange the triangles on your baking sheet.
15. Pinch the two angles at the base of the triangle together.
16. Brush the dough with milk.
17. Allow to rest for 15 minutes during which you would heat your oven to very hot 240°C/500°F. Bake for 5 minutes on very hot, then lower the temperature to moderately hot 200°C/390°F and bake for 15-20 more minutes.
18. Take it out of the oven and allow to cool for 5 minutes then transfer to a wire rack and drizzle with sweetened condensed milk while it is still warm.
To vypadá dokonale! Asi se do toho o vikendu pustím :)
ReplyDeleteDěkuju! Určitě to stojí za vyzkoušení, je to výborné :)
DeleteVypadá to nádherně, hned bych si dala :)!!!!
ReplyDeleteDěkuju :) Tak snad jednou v mé budoucí kavárně/cukrárně ochutnáte :)
DeleteTo bych moc ráda! Kde plánujete cukrárnu otevřít (pokud to není tajemství)?
DeleteZatím je to jen ve stádiu snu, není to s tím otevřením jednoduché. Říkám si, že bych chtěla tak nejdéle do dvou tří let..tak snad to vyjde :)
DeleteJo vy jste se ptala kde, ne kdy :) Uvidím, kam mě osud zavane, možná to bude Praha, možná někde v zahraničí.
DeleteTak budu moc držet palce, ať se vám ten sen splní!!
ReplyDeleteMoc děkuji :)
Deletewow a také držím palce
ReplyDelete