Wednesday, October 30, 2013

Halloween - je libo mozek? - Happy Halloween! - Would you like a brain?


Ačkoliv se Halloween v Česku příliš neslaví, když jsem narazila na fotky jedlých mozků, bylo jasné, že letos mě nějaké to halloweenské tvoření nemine :-)
Inspirovala jsem se tady. Formičky se dají levně pořídit na ebay.com, za dvě formy se čtyřmi mozky jsem dala asi 80 Kč.

K vytvoření 8 ks mozků potřebujete:
  • 2 balení bílé polevy
  • upečený dortový korpus
  • krém
  • červená marmeláda
Mozky jsem vytvořila ze zbylého těsta a krému mého předchozího tvoření. Přesné množství potřebného dortového korpusu a krému vám bohužel neřeknu, zapomněla jsem je změřit. Odhadem je na 8 mozků potřeba 12 upečených malých muffinů. Krém odhaduji tak na 1 hrneček. 


Postup je úplně jednoduchý:

1. Začneme tím, že nalámaný korpus dáte do mixéru společně s krémem a rozmělníte na hladkou kaši. Nedávejte celé množství krému hned, ale přidávejte jej postupně dokud nedosáhnete požadované konzistence - nepříliš lepkavá hmota, která se bude do formiček dobře dávat a tvarovat

2. Formičky vymažeme rozpuštěnou bílou polevou. Já nanášela několik vrstev dokud formička neprosvítala. V průběhu natíraní jsem dávala formičky na chvilku do lednice, aby jedna vrstva ztuhla a já mohla nanést další. 

3. Když máte formičky vymazané, dejte je na 5 minut do mrazáku. Ne na déle, poleva by ztuhla příliš a při vyndavání by se mozky mohli rozlámat. 

4. Do zmrazených formiček dejte po lžičce marmelády do každého mozku. 

5. Do formiček opatrně natlačte těsto tak, aby se vám marmeláda nerozlila do okrajů. 



6. Dna mozků můžete potřít polevou - já vynechala, poleva mi nevystačila.
7. Naplněné formičky dejte na 5 minut do mrazáku - opět ne na déle!
8. Opatrně mozky vyklepněte.

Happy Helloween! :-)


A ze zbytku těsta jsem vytvořila strašidla.




Although Halloween celebration are in Czech Republic rare, when I came across photos of edible brains, it was clear that this year I won´t miss Halloween baking :)

I was inspired here. Mold are available on ebay.com and I spent about 4 dolars for two of them. 

For creating 8 pc of brains you need:
  • 200g white chocolate topping
  • baked cake
  • cream
  • red jam
I had left some cake and cream from my previous baking. I don´t know the exact amount, but I estimate about 12 baked mini muffins for 8 brains, and about 1 cup of cream.

.
  
Procedure is quite simple:

1. Put a cake and 1/2 cup of cream into a mixing bowl or food processor. Mix to combine. If the mixture holds together well and you can easeily form balls, then stop, if it crumbles, add up to another 1/4 cup of cream. Set aside.

2. Spoon some melted white chocolate into one of the brain mold cavities. Use a spoon or a pastry brush to paint the coating in a thin layer all around the inside of the mold. Be sure you can´t see any of mold colour through the white. Paint all four cavites in your mold.



3. When it´s painted, put mold into freezer for 5 minutes. Don´t leave them in any longer or you may get cracks and condensation on your brains.

4. Spoon 1 teaspoon of the cherry filling into each brain cavity. 


5.Scoop out about 2 tablespoons of the cake ball mixture and press it into a brain cavity leaving enought room to add a layer of candy coating on top.


6. Freeze for 5 minutes. Not any longer! 
7. Turn mold upside down, press and pull on the mold until your brains pop out.

Happy Halloween! :-)



3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...