Thursday, October 31, 2013

Kořeněný dýňovo-mandarinkový džem - Spicy Pumpkin Mandarin Jam


Letos jsem se do dýňových pokrmů zamilovala
a když nám po posledním dýňovém vaření půlka zbyla, přemýšlela jsem, co z ní vytvořit. Nakonec jsem se rozhodla pro džem, protože zavařování mě baví, každý rok s mámou děláme několik druhů - naposledy to byl jahodovo-vanilkový, jahodovo-citronový, rybízový s mrkví apod. Jak to tak u mě bývá, přemýšlela jsem, čím dýňovou marmeládu vylepšit. A protože už začíná období, kdy mají v obchodech výborné sladké malé mandarinky, měla jsem jasno. Dýňovo-mandarinkový džem byl na světě :) Ochutila jsem ho kořením, které se dává do dýňového koláče - tedy zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Výsledek mě velmi mile překvapil, džem je lehce pikantní a není přeslazený. Yummy! 

Kořeněný dýňovo-mandarinkový džem

Co potřebujeme: 
  • 600g dýně
  • 600g mandarinek
  • 500g želírovacího cukru (použila jsem dr. Oedker 3:1, i když je psaný na 1500g ovoce, použila jsem ho celý)
  • 2 ruličky skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru (můžete dát i čerství nastrouhaný nebo nakrájený na tenké nudličky)
  • 1 lžička mletého hřebíčku


Postup:
  1. Nejdříve si připravíme zavařovací sklenice, které je potřeba vyvařit. Můžete je dát do hrnce s vodou a vyvařit, nebo to můžete udělat jako já a dát čisté umyté sklenice na 2 minuty do mikrovlnné trouby (víčka ale vyvařte zvlášť v hrnci, nedávejte do mikrovlnky).
  2. Předvaříme dýni. Rozpůlíme jí, vydlabeme semínka a nakrájíme jí na malé kousky. Dáme jí do hrnce s trochou vody a chvíli povaříme až změkne. 
  3. Mandarinky oloupeme a dáme společně s dýní do mixéru a rozmělníme. 
  4. Rozemleté ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr a dobře promícháme. Za občasného míchání vaříme na středním stupni teploty doměkka, minimálně však 5 minut (nebo jak je uvedeno na obalu želírovacího cukru). V průběhu vaření z povrchu sbíráme vzniklou pěnu. 
  5. Když je džem uvařený, vyndáme z něj skořici a rozdělíme ho do připravených sklenic. Víka pevně uzavřeme a na 5 minut sklenice obrátíme na víčko a necháme odpočinout. 
  6. Sklenice skladujeme v suchu a temnu. Po otevření džem uchovávejte v lednici.

Já se přiznám, že mě nenapadlo dýni předem uvařit. Myslela jsem si, že změkne vařením s mandarinkami a cukrem. Zmýlila jsem se. Džem jsem vařila asi 40 minut dokud dýně alespoň trochu nezměkla a k jejímu rozmělnění jsem si pomáhala ponorným mixérem - což není úplně dobrý nápad, protože se do džemu dostane zbytečný vzduch. Ale co, i tak je džem výborný a příště už to bude bez chybičky :) 



This year I fell in love with meals made of pumpkins. 

I´ve been thinking what else than pumpkin pie, pumpkin soup, pumpkin bread I could bake and I decide for pumpkin jam. I like preserving fruit, every year with my mum, we make strawberry-vanilla, strawberry-citron, red currants-carrot marmelade etc. I wanted something special and I was looking for the best recipe. Well, I haven´t found it, so I made up one. Pumpkin-mandarin jam with pumpkin pie spice - ginger, glove and cinnamon. I was surprised by the result, jam is lightly spicy and it is not icky. Yummy!

Spicy Pumpkin Mandarin Jam

You need:
  • 600g pumpkin purree
  • 600g mandarins
  • 500g gelatin sugar 
  • 2 rolls of cinnamon
  • 2 tsp ground ginger 
  • 1 tsp ground glove
I made sticker here - http://www.jamlabelizer.com/
Direction:
  1. First of all, you need to sterilize jars. You can put clean jars into pot with water and boil them, or you can put then into microwave for about 2 minutes.
  2. Peel off the mandarins and mix them in blender until smooth.
  3. Put mandarin and pumpkin purree into pot, add sugar and mix well. Add cinnamon, glove and ginger. Heat on medium temperature, stir occasionally and boil at least 5 minutes, until fruit is squashy. During cooking collect foam from the surface. 
  4. Once its cooked, put out cinnamon and fill jars. Firmly close jars and put them upside down for about 5 minutes. 
  5. Store in a dark place. Once it´s open, store in a refrigerator.

2 comments:

  1. Tedy Ivet, musí být výborný! Můžeš prozradit, kde sehnat takové krásné štítky na sklenice? Chystám se vyrábět paštiku a karamelový whiskey krém jako drobnosti příbuzným k Vánocům, tak by se mi tip hodil. :)

    ReplyDelete
  2. Až na to, že je trochu křupavý kvůli té mé hloupé chybě, je moc dobrý :) Ty štítky si můžeš vytvořit tady: http://www.jamlabelizer.com/ Ten karamelový whiskey krém zní zajímavě, podělíš se o recept prosím? :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...